Autor
Petra Volčková
26.2.2024
No items found.

Len čo je v garáži vaše, sa počíta. Naozaj?

Nepodliehajte predsudkom! Operatívny lízing je možnosťou, ktorá vám môže ušetriť tisíce eur a priniesť množstvo výhod. Rozlúsknite s nami desať najčastejších mýtov, ktoré môžu vašu firmu brzdiť vo využívaní tohto flexibilného riešenia. Mýtus, že len to, čo je vo vašej garáži, sa počíta, môže byť zavádzajúci. Pozrite sa bližšie na realitu operatívneho lízingu a objavte, ako môže tento model správy vozidlového parku premeniť váš biznis. Ušetrite čas, peniaze a investujte do svojho hlavného podnikania.

1. Je kúpa auta skutočne lacnejšia?

Tento názor môže byť jedným z najväčších mýtov, ktoré sa týkajú operatívneho lízingu. Dôvod? Kúpa vozidla sa môže zdať ako jednorazový výdaj, ale často zabúdame zohľadniť celkové prevádzkové náklady (TCO) a náklady na mobilitu (TCM). Tieto náklady zahŕňajú palivo, servis a údržbu, pneumatiky, náhradné vozidlá, registračné poplatky, cestnú daň, diaľničné známky, poistenie, asistenčné služby a administratívne náklady súvisiace s vozovým parkom. Pri operatívnom lízingu síce vozidlo nevlastníte, ale mesačne platíte len rozdiel medzi obstarávacou cenou a zostatkovou hodnotou. Vďaka tomu efektívne platíte len za skutočne využitý čas a služby. Porovnanie čísel za 4-ročný prenájom hovorí jasne. V porovnaní s klasickým vlastníctvom firma v priemere ušetrí 20-25 % na vozidle, v porovnaní s finančným lízingom dokonca až 30 %“

Pri kúpe vozidla neexistuje záruka, že pri jeho repredaji získate časť investície späť. Na rozdiel od toho, pri operatívnom lízingu je zostatková cena stanovená vopred, čo znižuje riziko a zabezpečuje predvídateľnosť.

2. Čo je v garáži, sa počíta. Naozaj?

Je vlastníctvo vozidla naozaj výhodné? Hoci môžete mať k vozidlám osobný vzťah, ak nejde o ich zbierku, ale iba o prostriedok mobility vašich zamestnancov alebo prepravu tovaru a služieb k zákazníkom, vlastníctvo vozidla môže byť finančne nevýhodné. Po roku stratí vozidlo 30 až 50 % svojej hodnoty, po šiestich rokoch až 75 %. Okrem toho náklady na opravy a údržbu neustále stúpajú. To všetko môže viesť k zaťaženiu cash flow a zvýšeniu rizika obetovanej príležitosti. Výnosnosť biznisu sa môže pohybovať od 8 do 15 percent, pri niektorých firmách až 100 %. Po štyroch rokoch, kedy je vhodné vozidlo vymeniť, môže firma utrpieť straty v tisíckach eur. Napríklad pri vozidle za 20 000 eur a výnosnosti 10 % by to znamenalo stratu 8 000 eur za štyri roky. Operatívny lízing môže byť efektívnym riešením, ktoré minimalizuje tieto riziká a umožňuje firmám sústrediť sa na svoje kľúčové činnosti v rámci ich bizisu.

3. Keď sa doužíva do konca, ušetríme. Naozaj?

Mýtus o čakaní na úplný koniec životnosti vozidla s cieľom ušetriť peniaze je častou chybou. Ideálny čas na výmenu vozidla je približne po 60 mesiacoch alebo pri dosiahnutí 180 000 km u benzínových motorov a 200 000 km u naftových. Tento časový rámec je však ovplyvnený aj aktuálnym technickým stavom vozidla a potrebami spoločnosti. Rýchla obmena vozidla umožňuje efektívne využitie zisku z jeho repredaja a minimalizuje riziko nepredvídateľných nákladov na opravy. Operatívny lízing poskytuje flexibilitu a umožňuje firmám optimalizovať svoj vozový park podľa aktuálnych potrieb a podmienok.

4. Operák má slabý výber vozidiel. Naozaj?

Mýtus o obmedzenom výbere vozidiel pri operatívnom lízingu je skutočne nepravdivý. V rámci operatívneho lízingu máte prístup k širokej škále modelov rôznych značiek dostupných na slovenskom trhu. Aj keď značka a typ vozidla môžu byť často určené firemnou politikou, pri operatívnom lízingu je dôležité vybrať si model a výbavu s ohľadom na zostatkovú hodnotu. Čím je táto hodnota vyššia, tým je mesačná platba operatívneho lízingu nižšia. V súčasnosti sú aj elektromobily konkurencieschopné voči vozidlám s klasickým pohonom, najmä vzhľadom na ich nižšie prevádzkové náklady. Optimalizácia nabíjania a efektívne využívanie elektromobilov sú kľúčové pre ich úspešné integrovanie do firemného vozového parku.

5. Malým firmám sa operák neoplatí. Naozaj?

Skutočne nie je pravda, že operatívny lízing sa malým firmám neoplatí. Naopak, malé firmy môžu výrazne profitovať z výhod nielen pri obstarávaní vozidla, ale aj v rámci jeho prevádzky. Už pri nákupe vozidla a neskôr pri jeho údržbe a servise sa totiž môžu tešiť z rôznych zliav, ktoré majú dohodnuté lízingové spoločnosti so servismi a pneuservismi. Navyše, vďaka širokej dostupnosti servisnej siete po celom Slovensku sa im ponúka flexibilita a pohodlie pri údržbe vozidiel. Ďalšou výhodou je, že mesačné platby sú fixné, čo umožňuje lepšiu predvídateľnosť nákladov a nepriaznivo sa to neodráža na cash flow firmy. Takže operatívny lízing je pre malé firmy naozaj výhodnou možnosťou z hľadiska nákladov a efektívnosti.

6. Daňovo si nepolepšíme. Naozaj?

Myslíte si, že daňovo nebude pre vás operatívny lízing výhodný? Možno sa mýlite. Pri operatívnom lízingu je totiž mesačná platba daňovo uznateľným nákladom, čo znamená, že môžete znížiť svoje daňové zaťaženie. Navyše, ako nájomca nemusíte riešiť zložité otázky ohľadom odpisu vozidla alebo platenia rôznych daní a poplatkov. Aj keď existuje určitý limit pre daňovo uznateľné výdavky na nájom, tento limit sa vzťahuje len na finančnú službu platby operatívneho lízingu, nie na samotné služby poskytované s lízingom. To znamená, že si môžete dovoliť aj drahšie vozidlo a nemusíte dokazovať, že ho využívate výlučne na podnikateľské účely. Takže predtým, ako rozhodnete, si dobre overte svoje daňové povinnosti, možno vám operatívny lízing prinesie viac výhod, ako si myslíte.

7. Neušetríme na palive. Naozaj?

Myslíte si, že na palive nemôžete ušetriť? Možno sa mýlite. Náklady na pohonné hmoty zaberajú v celkových prevádzkových nákladoch firmy až tretinu, čo je veľká suma. Pri obstarávaní nového vozidla je preto dôležité venovať pozornosť parametrom spotreby paliva v spojení s nákladmi na údržbu. Palivová politika firmy je tiež kľúčová. Využívanie bezhotovostných palivových kariet umožňuje firmám efektívne sledovať náklady na palivo svojich vodičov. Niekedy sa stáva, že firmy musia používať len jednu kartu kvôli zdieľaniu nákladov na palivo v jednej sieti, čo môže spôsobovať zbytočné oneskorenia a dodatočné náklady. Pri operatívnom lízingu však firmy profitujú z výhodných podmienok dohodnutých so spoločnosťou poskytujúcou lízing. Môžu tankovať bezpečne a bezhotovostne po celej Európe a získať všetky náklady v jednej faktúre raz mesačne. Takže predtým, ako sa rozhodnete, zvážte všetky možnosti. Možno vám operatívny lízing prináša viac úspor, ako sa zdá.

8. Personál treba školiť. Naozaj?

Je naozaj potrebné školiť personál? Možno nie. Nemusíte totiž investovať čas a zdroje do zaškolenia personálu na komunikáciu s lízingovou spoločnosťou pri tvorbe mesačných reportov. Outsourcovaním starostlivosti o váš vozový park môžete ušetriť nielen čas, ale aj peniaze. Profesionálna správa vám umožní delegovať zmluvné záležitosti so servismi, pneuservismi, poisťovňami a zabezpečiť náhradné vozidlá v prípade poruchy. Navyše vás zbaví aj starostí so sledovaním zákonných povinností súvisiacich s prevádzkou vozidiel, ako je technická kontrola, daňové povinnosti a ďalšie. Nechajte to na profesionáloch a sústreďte sa na svoj biznis.

9. Škody sú zanedbateľné. Naozaj?

Aj keď máte možno pochybnosti, nemáte sa čoho obávať. Skutočnosťou je, že takmer šestina všetkých prevádzkových nákladov v slovenských firmách je spojená so škodami na vozidlách. Avšak mnohé firmy sa často zameriavajú na iné priority a nemajú ani čas, ani prostriedky na sledovanie a riadenie parametrov spojených so škodami. Preto často prehliadajú aj drobné škody, ktoré sa nakoniec môžu ukázať ako najnákladnejšie.

Podľa štúdií najväčší podiel škôd vo firemných flotilách pochádza z parkovania a manévrovania vozidiel. Často sú tieto škody dôsledkom nedostatočného vybavenia áut bezpečnostnými prvkami a nedostatočnej školenosti vodičov. Pri profesionálnej správe vozového parku však získate presný prehľad o všetkých „hriešnikoch“, najazdených kilometroch a využití vozidiel. Tak sa vyhnete nepríjemným prekvapeniam a ušetríte čas aj peniaze.

10. Krátkodobý a dlhodobý prenájom sú jedno a to isté. Naozaj?  

Operatívny lízing a krátkodobý prenájom nie sú to isté. Operatívny lízing poskytuje dlhodobé financovanie na obdobie niekoľkých rokov, zatiaľ čo krátkodobý prenájom je flexibilnejší a môže trvať od jedného dňa po niekoľko mesiacov. Krátkodobý prenájom je výhodný pre dočasné potreby, umožňuje rýchle prispôsobenie sa zmenám a flexibilitu využitia vozidiel. Môže byť výhodný aj pre dlhšie obdobia, napríklad pri pracovných projektoch alebo dočasnom zvýšení kapacity vozového parku. Operatívny lízing, na druhej strane, je lepší pre dlhodobé financovanie a stabilné riadenie vozového parku.

Častým mýtom, s ktorým sa stretávame je, že operatívny lízing je lepšou voľbou ako krátkodobý prenájom pre dlhodobé potreby firmy. Avšak tieto dva finančné nástroje pre zabezpečenie mobility sú vhodné v rôznych situáciách. Krátkodobý prenájom je ideálny pre krátkodobé potreby a flexibilitu, zatiaľ čo operatívny lízing je lepší pre dlhodobé financovanie a riadenie vozového parku. Našim cieľom v Business Lease Slovakia je poskytnúť firmám mobilitu 24 hodín denne. Preto vždy analyzujeme potreby zákazníka a až následne mu ponúkneme službu šitú presne na jeho potreby, či už ide o krátkodobý prenájom alebo dlhodobý operatívny leasing.

-----------------------------------------------------------------

OPERATÍVNY LEASING OD BUSINESS LEASE? ŽIADNA ZLOŽITÁ OPERÁCIA

Výhodne, flexibilne a bezstarostne!

Rozširujete svoje podnikanie a potrebujete ďalšie autá? Operatívny leasing od Business Lease vám zabezpečí vozidlá bez toho, aby ste museli investovať vlastné zdroje. Ušetrite nielen financie, ale aj čas a energiu, vďaka all-inclusive servisnej podpore. Nechajte starosti s vozidlami na nás a vy sa sústreďte len na váš biznis.  

Vyskúšajte operatívny leasing od nás pre živnostníkov, malé, stredné aj veľké firmy: https://platitmenej.sk

----------------------------------------------------------------------------------------

Kontakt

Business Lease Slovakia s.r.o, Twin City Tower, Mlynské Nivy 10, 821 09 Bratislava

p.volckova@businesslease.sk, tel.: +421 904 892 646, www.businesslease.sk

O spoločnosti Business Lease

Business Lease Slovakia je stredoeurópskou lízingovou spoločnosťou patriacou do skupiny Business Lease Group. Spoločnosť sídli v Bratislave a má pobočku v Košiciach. Nadnárodná spoločnosť pôsobí aj v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku a je divíziou AutoBinck Group (www.autobinck.com).

Na Slovensku bola spoločnosť Business Lease založená v roku 1998 v Bratislave. Podporujeme myšlienky spoločenskej zodpovednosti, mobility, inovácií, cirkulárnej ekonomiky a veľmi nám záleží na spokojnosti našich zákazníkov, zamestnancov aj našich dodávateľov. Dávame si záležať na budovaní zdravej firemnej kultúry a hodnotách. Okrem veľkých medzinárodných zákazníkov poskytujeme služby aj pre menšie a stredne veľké spoločnosti s balíkmi služieb šitých na mieru.

Komplexné riešenie mobility:  

• Operatívny leasing pre firmy https://businesslease.sk  

• Krátkodobý prenájom https://businessrent.sk

• Operatívny lízing pre zamestnancov a fyzické osoby https://activelease.sk

• Predaj preverených jazdených áut po operatívnom leasingu https://carsandcare.sk

O spoločnosti AutoBinck Group

AutoBinck Group je medzinárodná spoločnosť s centrálou v holandskom Utrechte. AutoBinck Group pôsobí na trhu od roku 1907 a dnes je jedným z popredných hráčov v oblasti poskytovania mobility v Európe. Skupina má tri divízie, patrí pod ňu 24 spoločností v 7 európskych krajinách. Celkový počet zamestnancov AutoBinck Group je 1 102. Ročné tržby skupiny predstavujú 985 miliónov.

Dovoľte nám kontaktovať vás

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Táto webstránka využíva súbory cookies

Využívame súbory cookies, aby sme Vám poskytli čo najlepšie služby, neustále sa zlepšovali a zapamätali si Vaše preferencie pre ďalšie návštevy. Kliknutím na tlačidlo "Akceptovať všetko" súhlasíte s používaním všetkých súborov cookies. Tlačidlom "Odmietnuť nepovinné cookies" súhlasíte s používaním iba mandatórnych súborov. Tu sa môžete dozvedieť Viac o cookies a nastavení súkromia.